Campanya Trenquem Barreres, creativitat sobre bucles magnèticsSota el lema "Una ciutat que elimina els obstacles, potencia les capacitats", l'Ajuntament de Terrassa inicia la campanya de sensibilització "Trenquem barreres", amb la col·laboració de les entitats de la Taula local de Capacitats Diverses i de la Comissió d'Accessibilitat i de l'agència de comunicació Xoo Studio.

Té com a objectiu donar a conèixer diferents suports d'accessibilitat en àmbits com la cultura, el turisme o el transport i visibilitzar com, a través d'ells, les persones amb capacitats diverses poden participar en la vida comunitària amb la resta de ciutadania. 

Les accions comunicatives s'estendran entre el febrer i el maig de 2019 i inclouran la col·locació de missatges a diferents equipaments i serveis, així com a ubicacions de la via pública. 

 

Creativitats de campanya

La campanya disposa de 19 creativitats que recullen diversos suports per garantir l'accessibilitat en diferents àmbits:

Torna a l'índex

Suports d'accessibilitat

La campanya "Trenquem barreres" recull diversos suports a l'accessibilitat, entre altres: 

  • Icona bucle magnèticBucle magnètic: Permeten que les persones usuàries d'implant coclear o audiòfon, si activen la posició "T" dels seus audiòfons o implants, rebin el so procedent de l'escenari de manera directa a les seves pròtesis auditives. Es beneficien així d'una audició més clara i nítida, que elimina el soroll ambient. Es poden instal·lar bucles magnètics fixes a auditoris o espais d'atenció al públic, però també es poden col·locar bucles portàtils per fer accessibles actes, concerts o conferències. 
  • Icona subtitulacióSubtitulació: Els subtítols permeten que persones amb discapacitat auditiva puguin accedir a la informació sonora, i a més, faciliten la comprensió a la resta de participants. No només es poden subtitular els materials audiovisuals, sinó també els actes, conferències i espectacles en directe. 
  • Icona interpretació de llengua de signesInterpretació en llengua de signes: Permet fer accessible la informació a les persones sordes signants en la seva pròpia llengua. Es poden adaptar la diversitat de situacions comunicatives existents: actes i espectacles en directe, materials audiovisuals, reunions, visites en grup, etc. 
  • Senyals acústics i lluminosos: Faciliten l'accés a la informació a les persones amb discapacitat visual i auditiva, respectivament, en entorns com el transport públic, els timbres i accessos a edificis, o els sistemes d'emergència i evacuació.
  • Icona lectura fàcilLectura fàcil: És un mètode d'elaborar textos que permet crear i adaptar documents perquè siguin més fàcils d'entendre. No només afecta el llenguatge i els continguts, sinó també el disseny gràfic del document.
  • Icona genèrica sobre accessibilitat cognitivaExplicacions adaptades: Una comunicació clara, senzilla, directa i interactiva facilita l'accessibilitat cognitiva. Cal adaptar els continguts i la manera d'expressar-los al nivell de comprensió de l'audiència, però mai infantilitzar.
  • Icona genèrica sobre accessibilitat cognitivaSenyalització clara: Uns entorns amb itineraris i espais ben identificats i delimitats faciliten el desplaçament autònom i la seguretat de les persones.
  • Gossos d'assistència: Han estat ensinistrats per donar servei i potenciar l'autonomia de les persones, tant amb discapacitat visual, com audivitiva, física, amb trastorn de l'espectre autista o amb determinades malalties. La llei garanteix el seu accés als  establiments, allotjaments, transports i espais públics o d'ús públic.
  • Icona brailleBraille: És un sistema de lectura i escriptura tàctil que permet a les persones cegues accedir a la informació impresa.
  • Icona elements tàctilsElements tàctils: Inclou elements com els plànols en relleu, les maquetes a escala o els materials didàctics, els quals permeten a accedir a la informació a les persones cegues a través del tacte.

També inclou altres elements, més coneguts pel públic general, com ara els ascensors, les rampes o els rebaixos de vorera.

Torna a l'índex

Espais i recursos accessibles a la ciutat

  • Ciutat accessible: Recull l'oferta accessible a la ciutat d'equipaments i via pública, transport, comunicació i TIC, comerç, habitatge, turisme i cultura.
  • Actes i reunions accessibles, eines i recursos: Posa a l'abast un seguit de recursos d'accessibilitat gratuïts, incloent un banc d'icones, formacions específiques, una relació d'espais públics amb el seu grau d'accessibilitat, bones pràctiques, una guia de proveïdors especialitzats, un decàleg de mesures imprescindibles, recomanacions per a reunions i pautes per difondre correctament la informació d'accessibilitat.
  • Guia de recursos generals per a persones amb capacitats diverses: recull més de 70 prestacions, ajudes i serveis oferts per millorar la qualitat de vida i promoure la igualtat d'oportunitats.

Torna a l'índex

Suma't a la campanya

Pots contribuir a difondre la campanya i a conscienciar sobre la necessitat i els beneficis de trencar barreres a través: 

  • Xarxes socials: Comparteix les creativitats de la campanya als teus perfils de les xarxes socials. També pots fotografiar i compartir els suports a l'accessibilitat que et trobis en el teu dia a dia. Utilitza el hashtag #TerrassaTrencaBarreres.
  • Penja les creativitats: Demana'ns còpies impreses dels cartells per col·locar-les al local o seu social de la teva entitat, empresa o servei. Te les cedirem gratuïtament. Això sí, procura que els cartells que demanis siguin coherents amb l'accessibilitat del teu espai. És a dir, per exemple, col·loca el cartell sobre l'eliminació de barreres arquitectòniques només si el teu local és físicament accessible, o mostra la imatge sobre bucles magnètics només si el teu espai en disposa. Contacta'ns a [email protected] o al 937 315 982 (extensió 3682). 
  • Fes activitats de sensibilització: Si formeu part d'un centre educatiu, també podeu demanar còpies dels cartells per dinamitzar activitats entre l'alumnat.  Contacta'ns a [email protected] o al 937 315 982 (extensió 3682).

Torna a l'índex