Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

Reivindicació de la Diada Nacional de Catalunya

A les 19 h., l'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, presidirà la commemoració de la primera manifestació autoritzada a tot l'Estat després de la mort del dictador i que va tenir lloc a la nostra ciutat, el 10 de setembre de 1976, en reivindicació de la Diada Nacional de Catalunya. Aquest acte tindrà lloc a la cantonada de la Rambla d'Ègara amb la plaça d'Enric Granados, davant del Mercat de la Independència.