Aquí trobaràs les preguntes i respostes més freqüents sobre el projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI):

Si tens alguna pregunta més i vols resposta posa't en contacte amb el perfil de Twitter @smarterrassa o escriu a: [email protected] 

Quin va ser l'origen del projecte Terrassa Energia Intel·ligent ( TEI)?
El projecte Terrassa Energia Intel•ligent (TEI) va ser una de les iniciatives d'Eficiència Energètica per a la ciutat dins de l'Estratègia Smart City. Contemplava la renovació de tot l'enllumenat de Terrassa i la seva plataforma de gestió. El projecte té el seu origen l'any 2008, quan Terrassa es va adherir al Pacte d'Alcaldes sobre el Clima i l'Energia impulsat per la Unió Europea, que establia el compromís de reduir el 20% d'emissions de gasos de l'efecte hivernacle de cara al 2020 .

L'any 2015, l'Ajuntament de Terrassa va encarregar un estudi inicial, subvencionat pel Fons Europeu d'Eficiència Energètica, amb el qual es va realitzar un exhaustiu inventari i auditoria dels punts de llum i la renovació de l'enllumenat, a banda d'una auditoria d'eficiència energètica dels edificis i d'estudis sobre la implantació d'energies renovables a la ciutat.

Es pot consultar la informació inicial del TEI al Díptic explicatiu

Quines han estat les principals línies d'actuació?
Les principals línies d'actuació que es van posar en marxa inicialment van ser les següents:

  • Substitució de les llumeneres de l'ENLLUMENAT PÚBLIC per llums LED de més qualitat lumínica, més intensitat, menor consum i millor sostenibilitat. S'han substituït prop de 29.000 llumeneres.
  • Renovació del sistema d'Il·luminació interior a 27 edificis públics.
  • Generació d'Energia renovable i fotovoltaica per l'autoconsum a 12 edificis.
  • Mobilitat. Estudi de la flota municipal d'autobusos per tal de reduir les emissions i millor l'eficiència energètica. A partir d'l'estudi, s'ha anat renovant la flota progressivament amb vehicles de tecnologia híbrida.

Què ha guanyat Terrassa amb el projecte TEI?
El canvi de l'enllumenat ha suposat un estalvi molt important. Partíem d'un consum anual de 15.663.723 Kilowats/hora i amb l'aplicació del TEI hem aconseguit una reducció del 78,90% (12.499.682 Kwh). Així, cada any tindrem un consum de només 3.164.000 KWH. Això equival a una reducció anual de 1874,95 Tn CO2.

Pel que fa a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a edificis públics, l'objectiu és arribar a una producció anual de 905.548, 98 Kwh i, per tant, a una reducció 135,83 Tones de CO2. L'últim any, però, i degut a les postes en marxa de les noves instal·lacions, s'ha arribat a una producció de 795.600,08 KWh dels quals s'han autoconsumit 363.177 Kwh. De cara als propers anys, es farà arribar l'energia sobrant a d'altres edificis públics situats en les immediacions dels que disposen de les plaques fotovoltaiques.

En quins equipaments municipals s'ha instal·lat energia fotovoltaica d'autoconsum?
12 edificis públics ja disposen de plaques fotovoltaiques: Ajuntament (Raval de Montserrat), CEIP Ponent, CEIP Isaac Peral, CEIP Ramón y Cajal, CEIP Vallés, Teatre Alegria, Funerària, Biblioteca D4, CC Montserrat Torre-Sana Vilardell, CEIP Bisbat Egara (Primària), Escola de música i CEIP Font de l'Alba.

Com es finança el projecte? Quin cost ha tingut per a la ciutadania de Terrassa?
La inversió inicial del projecte de 22 milions d'euros la va realitzar l'empresa adjudicatària del contracte IMESAPI, no l'Ajuntament. Aquesta empresa va desenvolupar el projecte a tota la ciutat i l'Ajuntament cada any, durant catorze anys, li pagarà amb part dels estalvis generats, en funció del compliment dels objectius i incloent el manteniment de la xarxa amb costos molt inferiors als actuals.