L'Ajuntament de Terrassa referma any rere any el seu compromís amb l'ideal de construcció europea, ja que participa en diverses xarxes, projectes i programes europeus, a més de celebrar actes divulgatius i esdeveniments com ara el Dia d'Europa (des del 2004) i el Curs d'Estiu sobre la Unió Europea (cita anual des del 2006). És per això que la seva tasca ha estat reconeguda amb nombrosos premis i reconeixements europeus.

Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat 2023

Terrassa aconsegueix el guardó d'or als Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat 2023.La Comissió Europea ha destacat les iniciatives i polítiques al voltant de la diversitat que es duen a terme a la ciutat.

 

Terrassa Ciutat Europea de l'Esport 2021

Terrassa és nomenada Ciutat Europea de l'Esport 2021 per l'Associació de Capitals i Ciutats Europees de l'Esport (ACES Europe).

 

 

UNESCO (Xarxa de ciutats creatives):

La Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO es va crear el 2004 per promoure la cooperació entre ciutats que identifiquin la creativitat com a factor estratègic de desenvolupament urbà sostenible.

Designació com a ciutat creativa UNESCO en la Categoria Cinema (2017): Terrassa va ser, el 2017, una de les ciutats designades com a Ciutat Creativa de la UNESCO. En el nostre cas, a la secció Cinema, convertint-se en la primera ciutat de l'Estat que ho ha aconseguit en aquesta categoria. La Unesco reconeix així el compromís de Terrassa per posar la ciutat en el centre de les seves estratègies. Terrassa s'afegeix a un selecte club de ciutats format per Roma (Itàlia), Bradford (Anglaterra), Galway (Irlanda), Sofia (Bulgària), Bitola (Macedònia), Sidney (Austràlia), Busan (Corea del Sud) i Santos (Brasil). Juntament amb Terrassa, el 2017 també van rebre aquest reconeixement Bristol (Anglaterra), Lodz (Polònia), Qingdao (Xina) i Yamagata (Japó).

     

       

 

Web Terrassa City of Film

Web Creative Cities of Film

 

 

 

Web Cities of Films -UNESCO

 

Urbact:

És un programa europeu d'intercanvi i aprenentatge que promou el desenvolupament urbà sostenible i integrat. Engloba 550 ciutats, 29 països i més de 7.000 agents locals.

URBACT TerrassaPremi de bones pràctiques (2017): L'Ajuntament de Terrassa va recollir a Tallinn (Estònia) un guardó de bones pràctiques d'URBACT per la seva xarxa El Perfil de la Ciutat, gestionada per l'Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (OESST).  El programa es finança de forma conjunta per la Comissió Europea (fons FEDER) i els mateixos estats membres. El Perfil de la Ciutat analitza i mesura la qualitat de vida i la sostenibilitat en ciutats mitjanes.

 

Consell d'Europa:

És una organització internacional creada el 1949 i que ja engloba 47 estats europeus (gairebé la totalitat). Amb seu a Estrasburg, la seva finalitat és defensar els drets humans i les democràcies parlamentàries, així com potenciar la identitat europea entre tots els ciutadans del continent. El Consell atorga fins a quatre premis o distincions diferents, dels quals Terrassa ja pot presumir de tenir-ne tres. El quart, de fet, és el Premi d'Europa, a què només es pot optar un cop assolits els altres (de fet, a Catalunya només el té la ciutat de Girona, que el va aconseguir el 2016).

Els premis atorgats pel Consell d'Europa a Terrassa són:

Navarro rep Diploma Europeu 2009Diploma Europeu (2009): El Consell d'Europa en dóna una trentena cada any. L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, el va recollir el 2009 a Estrasburg. El premi reconeix la tasca realitzada a favor de la construcció europea, així com la participació activa en diverses xarxes internacionals com ara Eurocities o CGLU.

 

Bandera d'Honor a TerrassaBandera d'Honor (2010): Terrassa es va convertir en una de les poques ciutats a aconseguir dos premis del Consell d'Europa en dos anys consecutius. El premi consisteix en una bandera brodada en or que l'alcalde Pere Navarro va rebre en un acte solemne celebrat a Terrassa, de mans del membre honorari de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Wolfgang Wodarg, que va justificar el reconeixement per la implicació de la ciutat de Terrassa amb Europa a partir d'una sèrie d'accions que va definir com a "exemplars".

 

Ballart rep Placa d'Honor d'Europa (2015)Placa d'Honor (2015): Només la reben una desena de ciutats cada any. La placa la formen unes figures de llautó que representen el mitològic rapte d'Europa, a més de les dotze estrelles, un mapa del continent i el nom del municipi guardonat. El guardó té en compte no només la participació de la ciutat en diferents xarxes i programes, sinó que també es fixa en els agermanaments promoguts, en la divulgació de la idea d'Europa i en projectes de solidaritat internacional.

 

Consell Català del Moviment Europeu (CCME):

Es tracta d'una associació formada per col·lectius i persones físiques que desenvolupa activitats europeistes arreu de Catalunya. El Consell, l'integren una àmplia representació de la societat catalana, des de partits polítics i organitzacions empresarials, fins a sindicats, ajuntaments, universitats i altres associacions econòmiques, professionals i acadèmiques. El Consell participa amb autonomia dins del Moviment Europeu Internacional i del Consejo Federal Español del Movimiento Europeo.

En els darrers anys ja ha concedit dos guardons a la ciutat de Terrassa:

Diploma Europeu Consell Català Moviment EuropeuDiploma Europeu (2013): El Consell Català va atorgar a l'Ajuntament de Terrassa aquest diploma com a reconeixement a la vocació europeista i la tasca de difusió de les polítiques europees que fa. El president del CCME, Joan Colom, va entregar el premi al regidori de Relacions Internacionals, Juan Antonio Gallardo, durant el 8è Curs d'Estiu de la UE. Va ser tot just el segon Diploma que atorgava el Consell, i el primer concedit a un Ajuntament.

Entrega Diploma Europeu a la BCT Xavier Ferrer i Jordi Flores

Diploma Europeu (2016): El Consell Català va reconèixer el 2016 la tasca de la Biblioteca Central de Terrassa (BCT) a l'hora d'organitzar activitats a favor de la construcció europea. El president del CCME, Xavier Ferrer, va fer entrega del guardó al regidor de Cultura de Terrassa, Jordi Flores, durant la primera activitat celebrada a la sala d'actes del Vapor Universitari de Terrassa, rebatejada com a Sala Europa.

 

Comissió Europea (CE):

La Comissió Europea (CE), amb seu a Brussel·les, regenta el poder executiu de la Unió Europea i és responsable d'aplicar les decisions del Parlament Europeu. La CE està composta per 28 comissaris, un per a cadascun dels estats membres de la Unió.

Jordi Ballart rep premi Access City Award (2012)Access City Award (2012): La Comissió Europea va crear el 2010 els Access City Awards per reconèixer aquelles ciutats que fan esforços perquè siguin accessibles a les persones amb algun tipus de discapacitat. El 2012 l'alcalde Jordi Ballart va recollir a Brussel·les una menció especial per la tasca de la ciutat en l'eliminació de barreres arquitectòniques i adaptació d'espais públics. La Comissió va valorar que Terrassa fos una de les primeres de l'Estat a comptar amb un Pla d'Accessibilitat (2004), així com l'adaptació física de l'entorn amb rampes, ascensors, ponts i nous accessos. El premi destaca la feina duta a terme a espais com la Casa Baumann, el Mercat de la Independència, el Parc de Vallparadís, Can Boada del Pi i la Rambla d'Egara, entre d'altres.