Terrassa es prepara per celebrar la 40a edició del Carnestoltes

Les cercaviles de dissabte i diumenge afectaran els autobusos urbans

Cartell Carnestoltes 2017Terrasa celebra aquest cap de setmana una nova edició del Carnestoltes, la 40a des de la restauració d'aquesta festa. La Confraria la Mascarada, amb el suport de l'Ajuntament de Terrassa, organitza un programa d'actes que ha començat aquest Dijous Gras i que finalitzarà el proper dimecres 1 de març amb l'enterrament del Carnestoltes. Aquest cap de setmana tindran lloc els actes centrals de la festa: la rua de dissabte a la tarda i la rua infantil de diumenge al matí. Abans, però, divendres serà el torn de les més de mig centenar de rues escolars que recorreran els carrers de la ciutat. Durant la jornada de divendres es concentren la major part de les rues de Carnestoltes escolars. Per això, la Policia Municipal desplegarà un considerable dispositiu d'agents per garantir la seguretat dels nens i de les nenes participants. Aquestes activitats escolars poden suposar alguns talls puntuals del trànsit en punts dels seus recorreguts i, per vetllar per la seguretat dels participants i de la resta de ciutadans, el cos local de policia ha destinat més d'un centenar d'unitats.

El dispositiu s'inicia la tarda de dijous, focalitzat en unes poques rues i en la festa al Torrent de les Bruixes del Parc de Vallparadis. Però serà divendres quan es desenvoluparà la part més important d'aquest dispositiu, amb 51 agents i comandaments destinats al torn de matí, i 59 al de tarda. El tram horari amb més concentració de rues escolars és entre les 15 h i les 17 h. Amb aquesta disponibilitat de 110 unitats, la Policia Municipal donarà cobertura a un total de 53 rues. Podeu trobar més informació de les rues escolars al web www.terrassa.cat/rues-de-carnestoltes-d-escoles-llars-d-infants-i-esplais1.

La rua de Carnestoltes de dissabte, en la que prendran part 31 comparses, sortirà a les 17.45 h de l'Estació del Nord, i finalitzarà a la plaça de Clavé, passant abans pel Raval de Montserrat, on l'alcalde, Jordi Ballart, rebrà els representants escollits entre els membres de la comparsa oficial, anomenada Chuchamblea Copular, que rebran la clau de la ciutat de mans de l'alcalde. Enguany, en Cesc Titallet i la Laura Olletas seran els encarregats de llegir el pregó del XL Carnestoltes de Terrassa des del balcó de l'Ajuntament. L'acte tindrà lloc cap a les 18.45 h. També hi participaran el tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, el regidor de Cultura, Jordi Flores, i altres membres de la Corporació Local.

Diumenge, a partir de les 11.30 h, serà el torn de la Rua Infantil, en la que hi participaran un total de 26 comparses. La desfilada s'iniciarà a la Rambla d'Ègara i finalitzarà a la Plaça Nova, passant pel Portal de Sant Roc, el carrer Major, la Plaça Vella, el carrer de l'Església, carrer del Portal Nou i el carrer de Baldrich.

Afectacions del trànsit durant les grans cercaviles

Les activitats del Carnestoltes comportaran dissabte i diumenge diferents afectacions de trànsit. Les cercaviles obligaran a taller diferents carrers i avingudes durant algunes hores, i a desviar la majoria de línies dels autobusos urbans. Enguany es veuran afectades les línies de la xarxa d'autobusos urbans següents:


Rua Carnestoltes. Dissabte, 25 de febrer:

De les 16 h a les 19 h: tall del passeig 22 de juliol entre la plaça de la bicicleta (carretera de Rellinars) i la plaça de l'Estació del Nord. El tall afectarà només el vial Sud, és a dir, als carrers de circulació en sentit Est. Afectarà a les línies 2, 3, 6, 7 i H.

De les 17 h a les 23 h: tall de la Rambla d'Ègara, entre la plaça del Doré i el carrer de Galileu. Afectació sobre els autobusos: les línies afectades seran la 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9. Entre les 17 i les 23 h s'anul·laran 13 parades del centre de la ciutat i funcionarà una de nova a la carretera de Martorell, entre la Rambla i el carrer d'Arquimedes. Les línies que transiten per la rambla es desviaran per la carretera de Martorell, avinguda d'Àngel Sallent i passeig del 22 de Juliol, fins arribar a l'avinguda de Josep Tarradellas.

Rua Infantil Carnestoltes. Diumenge, 26 de febrer:

De les 8 h a les 18 h: tall de la Rambla d'Ègara, entre la plaça del Doré i el carrer de Galileu. Afectació sobre els autobusos: les línies 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 i 9, que habitualment circulen per la Rambla d'Ègara, són les que es veuran afectades. Entre les 8 i les 13.30 h es desviaran per l'avinguda d'Àngel Sallent i el carrer de Galileu, segons la línia.

Trobareu els plànols al web http://www.terrassa.cat/ca/transit. La Policia Municipal desplegarà dissabte un dispositiu format per 40 agents i comandaments, que s'encarregaran de regular el trànsit i garantir la seguretat de la rua de Carnestoltes. De la mateixa manera, el dispositiu policial per a la desfilada infantil de diumenge estarà format per 30 agents i comandaments.

Rua comunitària de les escoles del Districte 2

Destaca també per l'alta participació la Rua comunitària de les escoles al Districte 2 que s'organitza divendres, a les 11.30 h, a l'espai de l'antic Mercadal del barri de Montserrat. Els alumnes de les escoles Les Arenes, Roser Capdevila, Mare de Déu de Montserrat, Salvador Vinyals, l'EBM Somriures sortiran des de les seves escoles fent una rua amb animació pròpia per confluir totes a la cruïlla de l'avinguda de Madrid amb el carrer de Salamanca. Des d'allà faran l'últim tram plegats i arribaran, cap a les 11.30 h, a l'espai de l'Antic Mercadal de Montserrat, on els espera un grup d'animació per fer una petita festa, de prop d'una hora de durada.

Consells de seguretat

L'Ajuntament de Terrassa desplegarà durant el cap de setmana el pla especial municipal per risc creat específicament pel Carnestoltes i homologat per la Generalitat de Catalunya. El Consistori recorda a la ciutadania els consells i recomanacions de seguretat del servei de Protecció Civil:

Abans i durant la celebració de l'esdeveniment:

 • Abans d'anar-hi estigueu atents a les informacions oficials que emetin les autoritats sobre l'esdeveniment, així com les què apareguin als mitjans de comunicació o en els transports públics.
 • Informeu-vos bé dels llocs per on ha de passar la rua i seguiu les recomanacions dels organitzadors i dels serveis d'ordre.
 • Porteu aigua en ampolles de plàstic.
 • Aneu a peu o en transport públic per arribar a les desfilades i a les festes, amb l'objectiu de garantir la mobilitat i evitar el col·lapse del trànsit.
 • Travesseu carrers, vies ferroviàries i carrils pels passos habilitats per fer-ho.
 • Tingueu molta cura, en les andanes de les estacions, quan hi hagi molta aglomeració de persones.
 • En els trens i les estacions recordeu: d'utilitzar els passos habilitats per a canviar d'andana. No us apropeu al llindar de l'andana. No obstaculitzeu els recorreguts d'evacuació, ni les sortides d'emergència i no intenteu entrar o sortir dels trens després del senyal acústic de tancament de portes.
 • Amb els vostres vehicles, no estacioneu en doble fila, respecteu els guals, les voreres, els jardins i altres zones de vianants.
 • Tingueu localitzades les sortides d'emergència o les vies d'evacuació dels recorreguts i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.
 • Informeu-vos a l'arribada de la localització dels serveis preventius sanitaris.
 • Si aneu acompanyats o en grup, acordeu prèviament un punt de referència per a trobar-vos, en cas que us separeu o us perdeu.
 • Si aneu amb menors d'edat porteu-los a collibè o de la mà. Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb discapacitats.
 • Porteu la documentació al damunt. En el cas dels menors d'edat, la gent gran i els discapacitats psíquics prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i procureu que la portin en un lloc visible, per si aquests es perden.
 • Tingueu cura dels vostres objectes personals.
 • En concentracions massives a l'exterior, si teniu la sensació d'estar atrapats o sense sortida possible, cerqueu una ubicació alternativa, en la qual pugueu trobar una via d'evacuació.
 • No pugeu a les baranes, reixes o d'altres elements inestables que puguin ser perillosos.
 • Una vegada finalitzat l'esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l'ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. No oblideu els vostres objectes personals.
 • No conduïu cap vehicle, si heu ingerit begudes alcohòliques o no us trobeu capacitat per a la conducció, d'aquesta manera s'evita posar en risc, la vostra vida i la dels altres.

En cas d'emergència:

 • Si necessiteu atenció sanitària, sol·liciteu-la en els punts d'assistència corresponents (cal estar alerta amb els llocs i motius que poden provocar accidents i col·laborar, en la mesura que es pugui, per a procurar de no ésser afectats)
 • Davant de qualsevol situació d'emergència, mantingueu la calma, truqueu al 112 i aviseu els serveis d'emergència
 • No utilitzeu el mòbil per fer trucades o enviament de fotos o vídeos personals en les zones amb molta concentració de persones per d'aquesta manera impedir el col·lapse de les línies telefòniques i, en conseqüència, facilitar la comunicació amb els serveis d'emergència
 • Dirigiu-vos a les sortides a través dels llocs indicats i sense aturar-vos. Mai, en cap cas, torneu enrere
 • Eviteu cridar, córrer o empènyer les altres persones, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses, a causa de la gran quantitat de gent que s'hi pot haver concentrat
 • No us atureu davant les sortides o vies d'evacuació
 • Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu el familiar, amic o persona coneguda, n'heu d'informar els serveis d'emergència

Consells i recomanacions en el transport públic:

 • Per a un millor confort i seguretat dels usuaris cal seguir en tot moment les indicacions del personal de servei de l'estació. Estigueu atents a la megafonia.
 • Mantingueu la calma durant les cues d'accés i andanes.
 • Està totalment prohibit llençar petards, bengales o objectes a l'estació, a les vies i a dins dels vagons.
 • No es pot entrar a l'estació amb begudes alcohòliques, llaunes o ampolles de vidre.
 • En cas de necessitar ajuda comuniqueu-ho a informació, al personal de l'estació o truqueu al 112.
 • No creueu les vies, cal utilitzar els passos habilitats.
 • No us assegueu a les andanes, utilitzeu les àrees de descans habilitades.
 • Cal que us repartiu al llarg de tota l'andana per a una major fluïdesa.
 • Deixeu baixar les persones del tren, abans de pujar vosaltres.
 • No us atureu davant dels accessos per a evitar aglomeracions.
 • Els aparells d'emergència del tren només i exclusivament s'han d'utilitzar per aquesta necessitat.
 • No intenteu accedir o sortir dels trens després del senyal acústic de tancament de les portes.

Consells i recomanacions per als participants de la rua abans i durant la celebració de l'esdeveniment:

 • Reviseu els vehicles, així com el motor i el material elèctric i comproveu que funcionin correctament.
 • Recordeu la importància de conèixer el recorregut, les vies d'evacuació, les zones de més aglomeració i els consells d'autoprotecció dels plans d'autoprotecció.
 • No manipuleu, cap tipus d'element elèctric, per al qual no estigueu autoritzat.
 • Disposeu d'extintors ubicats, en llocs de fàcil accés, per a poder apagar qualsevol conat d'incendi.
 • Tingueu clares les possibles vies de sortida del vehicle i del recorregut.
 • Eviteu sobrecarregar les instal·lacions elèctriques.
 • Deixeu espai suficient entre comparsa i comparsa per evitar accidents i interaccions en cas d'incendi.
 • Seguiu les indicacions del vostre responsable de grup i dirigiu-vos a ell, en cas de dubte.
 • Porteu aigua en ampolles de plàstic.
 • No deixeu materials accessibles al públic que puguin suposar un perill per a la seva integritat física (per exemple pirotècnia, elements amb flama, etc.).
 • Si les carrosses o disfresses són de materials combustibles o fàcilment inflamables recordeu de no utilitzar cap element amb flama o guspires en les proximitats.
 • No llenceu pirotècnia ni elements amb flama o guspires cap el públic, ja que també podrien dur disfresses combustibles o inflamables.
 • A les carrosses ha d'anar personal que sàpiga com funciona el generador –com s'apaga- i també que sàpiga de l'ús dels extintors.
 • Està totalment prohibit fer càrregues de combustible amb els generadors en marxa.
 • El combustible s'ha de portar en dipòsits homologats i cal deixar-los en zones ventilades, lluny de focus de calor.
 • La instal·lació elèctrica de les carrosses ha de ser adequada i ha de disposar de butlletí d'instal·lador o certificat d'idoneïtat.
 • Tots els vehicles han de disposar de la corresponent ITV i de l'assegurança.
 • Compliu amb totes les mesures de seguretat, amb l'objectiu de minimitzar la possibilitat d'accidents.
 • Col·laboreu amb l'Ajuntament amb la difusió dels consells per a la població.

En cas d'emergència:

 • Contacteu amb el telèfon d'emergències 112 davant de qualsevol situació d'emergència que es presenti.
 • Si us sentiu indisposats, adreceu-vos al punt d'assistència més proper.
 • Si hi ha un incendi originat en aparells elèctrics, talleu el subministrament elèctric immediatament.
 • En cas d'incendi intenteu mantenir la calma i penseu que el fum acostuma a ser l'element més difícil de superar.
 • En el cas de que es produïssin allaus de persones, mostreu calma i faciliteu-los els consells que indica el pla d'autoprotecció a les persones presents, si cal aturant la música de les carrosses per fer-vos més audibles.

Podeu consultar aquests consells al web terrassa.cat/consells-autoproteccio-carnestoltes. També podeu trobar més informació i avisos d'última hora al perfil de Twitter @trsemergencies.