Terrassa es prepara per gaudir d'una revetlla de Sant Joan segura

El Parc de Sant Jordi es tancarà la nit del 23 de juny perquè el risc d'incendi per l'arbrat i la vegetació és elevat

L'Ajuntament de Terrassa està informant aquests dies a la ciutadania de les recomanacions i normes per gaudir de la revetlla de Sant Joan amb la màxima seguretat possible. La web municipal www.terrassa.cat inclou un destacat dedicat a la nit de Sant Joan, on s'informa sobre el ban de l'alcalde relatiu a aquesta diada, les fogueres, els consells d'autoprotecció sobre pirotècnia i incendis municipals i les recomanacions relatives a la prevenció d'incendis forestals. Un recull d'informació que trobareu a http://www.terrassa.cat/revetlles-de-sant-joan. El Consistori fa també difusió dels consells de seguretat a través de les xarxes socials de l'Ajuntament i del compte de Twitter del servei municipal de Protecció Civil @trsemergencies.

Una de les novetats que enguany adopta l'Ajuntament de Terrassa per a la revetlla de Sant Joan, i de manera excepcional, és el tancament del Parc de Sant Jordi a les 21 h per preservar el caràcter històric del jardí i l'edifici de la Masia Freixa, ja que el risc d'incendi per l'arbrat i la vegetació és elevat. Només quedarà obert l'espai de la zona oest, que té un únic accés per la plaça de Sant Oleguer, tal com s'indica al mapa annex. Per tal d'informar la població, s'instal·laran cartells i tanques que indicaran les zones tancades i obertes, situades a l'espai del bar i del pícnic.

Des del Consistori es demana prudència a la ciutadania a les places públiques i als parcs on hi hagi vegetació. Especialment, al Parc de Vallparadís pel material combustible que hi ha a causa de les pluges d'aquesta primavera. Es recorda, segons el ban dictat per l'alcalde, que no es poden tirar petards ni encendre foc a menys de 15 metres del mobiliari, les plantes i els arbres. Podeu trobar més informació a http://www.terrassa.cat/actualitat-espais-verds.

 

26 punts de venda de pirotècnia

Aquest any, l'Ajuntament ha autoritzat un total de 26 punts de venda de petards, els mateixos que l'any passat. D'aquests 26, 10 són establiments i comerços amb permís per vendre productes pirotècnics, i els 16 restants són instal·lacions temporals ubicades a la via pública amb motiu de la revetlla. Les casetes tancaran el 23 de juny.

Els punts de venda a la via pública es troben a les següents ubicacions:

av. del Vallès amb c/ França
av. de Can Jofresa amb c/ Badalona
av. del Vallès amb plaça de Santa Maria
av. del Vallès amb c/ d'Extremadura
passeig del Vint-i-Dos de Juliol amb c/ Mont Perdut
av. Glòries Catalanes amb c/ de Pablo Neruda
c/ d'Icària amb c/ de Sicília
passeig del Vint-i-Dos de Juliol, a l'alçada del nº 356
parc de les Nacions Unides amb av. de Béjar
c/ de Sabadell, a l'alçada del nº 2 
rambla d'Ègara, a l'alçada del nº1
plaça de la Tecnologia
plaça de la Terrassa Industrial
passeig del Vint-i-Dos de Juliol amb c/ de Puig i Cadafalch
av. de Francesc Macià amb av. del Vallès
ctra. de Castellar amb c/ de Balaguer

Els establiments autoritzats per vendre articles pirotècnics tot l'any s'ubiquen a:

c/ Doctor Aymerich i Gilabertó, 18
c/ Watt, 150
c/ Doctor Cistaré, 10
c/ Mare de Déu dels Socors, 5
c/ Alexandre Galí, 77
c/ Doctor Calsina, 266
c/ Mira-sol, 16
ctra. de Montcada, 202
ctra. de Montcada, 378
c/ Pompeu Fabra, 78

A l'hora de comprar petards, cal tenir en compte les categories en les quals es classifiquen en funció de l'edat de la persona usuària i la potència de l'explosiu, i cal respectar les normes d'utilització que especifiqui cada tipus de pirotècnia. Es recomana no guardar cap article pirotècnic a les butxaques, no tirar coets agafant-los amb la mà, no fer focs d'artifici a menys de 500 metres del bosc ni en zones amb risc d'incendi i no ficar petards dins d'ampolles o maons, ni llençar petards a ningú. També s'aconsella a la ciutadania no tirar petards dins de casa, recollir la roba estesa i tancar portes i finestres per evitar el risc d'incendi.

 

Fogueres

L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha dictat un ban recordant les normes que regulen l'encesa de fogueres i l'ús de pirotècnia. Per garantir la seguretat de les persones i els béns públics durant la festivitat de Sant Joan, està prohibit encendre fogueres als carrers empedrats o asfaltats, excepte que es disposi d'un permís especial i es col·loqui sobre el paviment una capa de sorra que el protegeixi amb un gruix mínim de 10 cm. Tampoc es podran encendre fogueres a sota de línies aèries de serveis, com ara cables de telèfon o electricitat, a menys de 15 m de façanes, vehicles aparcats, instal·lacions elèctriques o mobiliari urbà, ni tampoc a dins d'un bosc o a menys de 500 m de distància d'una massa forestal contínua o terreny de risc. No es podrà fer foc a menys de 500 metres de superfície forestal, excepte en aquells casos que comptin amb l'autorització dels Cos d'Agents Rurals.

Per fer una foguera caldrà comptar amb el permís del propietari del terreny on es vulguin cremar i s'haurà de comunicar a l'Ajuntament per tal que doni el corresponent permís. El ban de l'alcalde estableix que a cada foguera hi ha d'haver un responsable que vetlli pel compliment de les normes de seguretat, que disposi d'aigua o extintors i que mantingui les mesures de prevenció fins una hora després de l'extinció del foc. En cap cas les fogueres poden destorbar el pas de vehicles d'emergència.

Pel que fa a l'encesa de les fogueres la nit del 23 de juny, l'horari establert és entre les 22 h i les 2 h de la matinada, excepte que autoritzades a menys de 500 metres de terrenys forestals només podran estar enceses fins a la 1 h de la matinada. Les persones que l'hagin fet seran les responsables de recollir les restes i deixar el lloc en perfecte estat.

 

Dispositiu de control

La Policia Municipal realitza el control de les fogueres de Sant Joan i verifica que s'ajustin a la normativa perquè no resultin perilloses per la seva mida i/o ubicació. En cas que s'hagin de retirar i/o reduir el volum, es posaran en contacte amb els operaris del servei de Gestió d'Espai Públic. Es recorda a la ciutadania que no es podrà acumular el material a cremar fins a les 20 h del 23 de juny.

A l'hora de fer la foguera, es recomana utilitzar bàsicament materials que deixin brasa, com és la fusta, no llençar llaunes, bidons i esprais, perquè poden explotar, no cremar pneumàtics ni plàstics, perquè són contaminants, i no fer servir líquids inflamables per a l'encesa.

Fins al dia d'avui, el servei de Via Pública ha atorgat tres autoritzacions per fogueres: una en un solar del carrer de la Castellassa (barri de Sant Llorenç); una segona a la plaça del Rector Homs (Antic Poble de Sant Pere) i una tercera a la plaça de la Font de l'Apotecari (barri de Sant Pere).

Pel que fa a les revetlles, el servei municipal de Via Pública ha rebut fins avui 18 sol·licituds per celebrar la revetlla de Sant Joan a la via pública, sota l'organització d'associacions de veïns, entitats culturals i/o comunitats de propietaris, a les següents ubicacions:

c/ Compte Borrell

av. Can Boada del Pi

c/ de Sant Honorat

passeig del Vapor Gran
plaça de la Font de l'Apotecari
Torrent de les Bruixes
Plaça del Segle XX
c/ de Millars
parc de les Nacions
Plaça d'Ibèria
c/ de Sant Joan
plaça de la Cooperativa
c/ de Granada amb C/ Jerez
c/ de Xúquer
c/ de Joaquim de Paz
Centre Social de Les Fonts
plaça del Rector Homs