Terrassa commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida posant l'accent en la prevenció i l'erradicació

A l'acte institucional de demà es llegirà un manifest de la Comissió de la Sida de Terrassa i s'il·luminarà la façana de l'Ajuntament de color vermell

Terrassa acull aquesta setmana un seguit d'actes relacionats amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que es commemora l‘1 de desembre des de fa 29 anys. La Comissió de la Sida de Terrassa, formada per l'Ajuntament de Terrassa, el Consorci Sanitari de Terrassa i Mútua de Terrassa, amb la col·laboració de les associacions Actuavallès, AIDE, ALBA i LGTB de Terrassa, ha organitzat diverses activitats de conscienciació i prevenció per erradicar aquesta malaltia, posant l'accent en la població jove.

 

Entre les activitats programades destaca la prova ràpida del VIH i la instal·lació de diferents punts informatius amb repartiment de preservatius, a més de l'acte institucional, demà divendres a les 18.30 h, al Raval de Montserrat. En aquest acte, per tal de simbolitzar la implicació institucional amb la lluita contra la Sida, diferents representants institucionals muntaran un trencaclosques amb el llaç vermell com a símbol d'aquesta lluita. Tot seguit, es farà lectura d'un manifest, sota el lema "Un salt endavant cap a la fi de la Sida", en nom de la Comissió de la Sida de Terrassa. Finalment, s'il·luminarà la façana consistorial de color vermell. A més, durant tot el dia, onejarà al balcó de l'Ajuntament una bandera blanca amb un llaç vermell.

 

La infecció del VIH continua sent un problema de salut pública prioritari, raó per la qual cal continuar comprometent de forma activa a la ciutadania de tots els àmbits, societat civil organitzada i institucions. Des que es van diagnosticar els primers casos de sida l'any 1981, fins l'actualitat, més de 40 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. Gairebé 37 milions viuen a tot el món amb el VIH i dos milions s'infecten cada any. S'estima que actualment a Catalunya hi ha prop de 34.000 persones VIH positives. Segons el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya, a Terrassa durant el període 2001-2016 s'han diagnosticat 198 persones amb VIH, de les quals 165 són homes i 33 són dones. L'any 2016 es van notificar un total de sis nous casos (cinc homes i una dona). Pel que fa a la mitjana d'edat, els diagnòstics de VIH oscil·len entre els 35 i 39 anys, i en relació a la via de transmissió, Terrassa segueix el model de la resta de Catalunya i en primer lloc es situen les relacions homosexuals (44,5%), seguida de les relacions heterosexuals (35%) i usuaris de drogues per via parenteral (9%).

 

Aquestes xifres fan palesa la necessitat de continuar treballant en la prevenció i la conscienciació. Per aquest motiu, la Comissió de la Sida de Terrassa ha organitzat per aquesta setmana les següents activitats:

 

 

PROVA RÀPIDA DE DETECCIÓ DEL VIH (gratuïta i confidencial)

Lloc: CAP Nord, carrer del Vint-i-cinc de setembre s/n, Terrassa

Dies: Fins l'1 de desembre, Dia Mundial de la Sida

Horari: De 10 a 12 i de 15 a 18 h

A càrrec del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l'Associació AIDE

 

ACTIVITATS LÚDIQUES, INSTAGRAM, INFORMACIÓ I DISTRIBUCIÓ DE PRESERVATIUS ALS CENTRES D'EDUCACIÓ SECUNDÀRIA

Llocs: Centres d'Educació Secundària de Terrassa

Dies: Setmana al voltant del Dia Mundial de la Sida

Horari: Tots els matins fins l'1 de desembre

A càrrec del PIDCES (Servei de Joventut de l'Ajuntament)

 

TALLERS DE LA SIDA A 4T D'ESO, BATX, I CICLES FORMATIUS PUNTS INFORMATIUS (PJI) TALLER A LA TECNOS (ALBA)

Llocs: Centres d'Educació Secundària de Terrassa

Dia: Setmana al voltant del Dia Mundial de la Sida

A càrrec de membres de la Comissió de la Sida

 

ESTANDS INFORMATIUS I DISTRIBUCIÓ DE PRESERVATIUS DIFERENTS PUNTS DE LA  CIUTAT

Llocs: Centres d'Atenció Primària (CAPS) de Mútua i de Consorci, als Instituts de l'ESO, Biblioteques municipals, Casa Baumann, Centres Cívics, Raval de Montserrat, Associacions ALBA, AIDE, i LGTB als Mercats i altres Serveis de l'Ajuntament.

Dia: Divendres 1 de desembre

Horari: Matí i tarda

A càrrec de Comissió de la Sida

 

 

PUNT INFORMATIU I PERFORMANCE                                                                     

Lloc: c/ de la Unió amb Raval de Montserrat

Dia: 1 de desembre

Hora: 10 a 14 h

A càrrec de l'Associació ACTUAVALLÈS I LGTB

 

ESPECTACLE IMPROSHOW AIDS DAY. Adreçat a l'alumnat de 4t d'ESO

Lloc: Auditori Municipal de música, c/ de Miquel Vives, 2 Terrassa

Dia: 1 de desembre

Horari : Dues sessions: a les 9 i a les 11.30 h                            

A càrrec del Servei de Salut i Comunitat