Terrassa commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida posant l'accent en l'estigma i la discriminació

Un acte a la Sala Cúpula del Teatre Principal, commemorarà els 25 anys de treball comunitari de la Comissió de la Sida de Terrassa

Terrassa commemora amb diversos actes el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que es commemora l‘1 de desembre des de fa 31 anys. Enguany, a més, se celebra el 25è aniversari de la Comissió de la Sida de Terrassa, formada per l'Ajuntament de Terrassa, el Consorci Sanitari de Terrassa i MútuaTerrassa, amb la col·laboració de les associacions Actuavallès, AIDE, ALBA i LGTB de Terrassa. Per commemorar aquestes dues efemèrides s'han organitzat diverses activitats de conscienciació i prevenció per eradicar aquesta malaltia, posant l'accent en l'estigma i la discriminació que poden arribar a patir les persones afectades.

El proper dilluns 2 de desembre a les 18h, la Sala Cúpula del Teatre Principal acollirà un acte de reconeixement als professionals que han format part de la Comissió de la Sida de Terrassa i que durant 25 anys han estat treballant per la prevenció del VIH en l'àmbit comunitari i educatiu. L'acte el presidirà l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; i hi participaran la regidora de Salut, Mònica Polo; el director del programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom; i Pere Morales, infermer del CAP Nord de Terrassa. Tot seguit, cap a les 19 h, una batucada al Raval de Montserrat, a càrrec dels Diables de Sant Pere Nord, i es llegirà un manifest, sota el lema "Ni estigma, ni discriminació", en nom de la Comissió de la Sida de Terrassa.

 

Petit dia mundial de la Sida

Diumenge, 1 de desembre, es celebrarà el «Petit dia mundial de la Sida» de 10 a 14 h al Raval de Montserrat. Durant tot el matí hi haurà activitats adreçades als més petits, com xocolatada o conta contes, així com un estand informatiu amb material de difusió i sensibilització. Aquesta jornada matinal anirà a càrrec de les entitats Actuavallès, Aide i LGTB Terrassa, amb el suport de l'Ajuntament. Per acabar el dia, s'il·luminarà la façana de l'Ajuntament de color vermell. Durant tot el dia onejarà una bandera blanca amb un llaç vermell, al Raval .

D'altra banda, durant tota la setmana s'han programat diferents activitats, d'entre les quals destaca la prova ràpida del VIH, gratuïta i confidencial, al CAP Nord i a la seu de l'Associació Alba, així com la instal·lació de diferents punts informatius amb repartiment de preservatius als Centres d'Atenció Primària, Instituts d'Educació Secundària, biblioteques municipals, Casa Baumann, centres cívics, mercats municipals, i a les seus de les associacions ALBA, AIDE i LGTB Terrassa.

 

16 persones diagnosticades a Terrassa el 2018

La infecció del VIH continua sent un problema de salut pública prioritari, raó per la qual cal continuar comprometent de forma activa la ciutadania de tots els àmbits, les entitats i les institucions. Des que es van diagnosticar els primers casos de sida l'any 1981, fins l'actualitat, més de 40 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. Gairebé 37 milions viuen a tot el món amb el VIH i dos milions s'infecten cada any. A Terrassa durant el període 2001-2018 s'han diagnosticat 232 persones amb VIH, de les quals 192 són homes i 40 són dones. L'any 2018 es van notificar un total de 16 persones portadores de VIH (11 homes i 5 dones). Pel que fa a la mitjana d'edat, els diagnòstics de VIH oscil·len entre els 30 i 39 anys, i en relació a la via de transmissió, Terrassa segueix el model de la resta de Catalunya i en primer lloc es situen les relacions homosexuals (41%), seguida de les relacions heterosexuals (34%) i usuaris de drogues per via parenteral (8%).

Aquestes xifres fan palesa la necessitat de continuar treballant en la prevenció i la conscienciació.