La Policia Municipal posa en marxa el Pla Especial de Trànsit i Seguretat per les festes de Nadal

S'incrementa el número d'efectius a les principals zones comercials

L'Ajuntament de Terrassa, a través de la Policia Municipal, torna a posar en marxa el Pla Especial de Trànsit i Seguretat amb motiu de les festes de Nadal. L'objectiu és garantir la seguretat de les persones en els seus desplaçaments i activitats i controlar i regular el trànsit de vehicles i vianants, restringint la circulació a determinades zones.

Aquestes festes suposen un gran augment de moviment de persones per les zones comercials de la ciutat. S'incrementa l'activitat comercial, ús de bancs i caixers automàtics; els desplaçaments de vehicles i de vianants, etc. Per tot això, la Policia Municipal elabora i aplica cada Nadal un pla específic, que comporta un augment dels efectius dedicats tant a la seguretat del trànsit com a la seguretat ciutadana a les principals zones comercials de la ciutat, coordinats amb la Comissaria Local dels Mossos d'Esquadra.

Algunes de les mesures del pla es posen en marxa inclús abans de l'època nadalenca, durant el mes de desembre, com ara els dies del pont de la Constitució. El Pla es perllongarà fins el 7 de gener amb dos dispositius diferents: el Servei Especial de Trànsit i Seguretat per als dies de major activitat comercial (6, 8, 10, 16, 17, 23, 24, 30 i 31 de desembre, i 1, 5, 6 i 7 de gener) i el Servei Ordinari per a la resta de dies de la Campanya de Nadal.

El Pla de Servei Especial de Trànsit i Seguretat inclou una relació de mesures a desenvolupar a les àrees comercials de més afluència de públic, com són:

Centre de la Ciutat (illa de vianants i voltants, Plaça Nova)

Sant Pere Nord (zona rambla Francesc Macià)
Ca n'Anglada
Sant Pere (zona plaça del Triomf, c/ Ample)
La Maurina (av. Àngel Sallent, carrer Núria)
Altres (ctra. Castellar, c/ Colom, av. Jacquard, av. Vallès - Parc de la Llar)

Dispositius de seguretat

El pla vol fer efectiva i visual la presència d'agents de servei uniformat al carrer, augmentant la sensació de seguretat, garantint la seguretat de comerciants i compradors en els seus desplaçaments i activitats, vigilant i controlant les activitats dels comerços i donant seguretat als mateixos, amb especial atenció als horaris més propers als tancaments.

Els horaris de prestació del servei policial del dispositiu coincidiran amb els de més moviment i concentració de persones i amb l'horari d'obertura i tancament dels comerços (de 9.30 a 13.30 h i de 17 a 21.30 h). Els agents faran tasques de control de trànsit i de seguretat ciutadana i prevenció de delictes a les zones assignades. Com ja s'ha fet en els darrers anys, el pla es desenvolupa en coordinació amb els Mossos d'Esquadra, tot i que enguany les parelles no seran mixtes i la coordinació es farà a nivell de comandaments i a través de reunions conjuntes i de comunicació entre ambdós cossos.

Es preveu un dispositiu ordinari i un d'extraordinari. L'ordinari contempla tant el patrullatge normal com accions de patrullatge intensiu i dissuasori de forma coordinada amb els Mossos d'Esquadra. Durant l'aplicació del dispositiu extraordinari, el patrullatge normal es redueix per coincidir amb dies festius o de cap de setmana, però s'incrementen els efectius a les zones comercials. Els horaris i la coordinació policial serà la mateixa que en l'ordinari.

D'altra banda, la Policia Municipal recorda algunes recomanacions a la ciutadania, com la de portar la bossa de mà creuada al davant, sense perdre-la de vista, i amb sistemes de tancament segurs, com ara les cremalleres; evitar portar la cartera en lloc de fàcil accés, com per exemple en les butxaques de darrera; no fer exhibició dels diners i, si s'esdevé víctima o testimoni d'un fet delictiu, denunciar-ho a la Policia.

Regulació del trànsit

La regulació del trànsit està orientada a la protecció dels vianants i a la fluïdesa de la circulació viària. Es preveuen tres nivells de regulació, en funció de l'afluència de vehicles que es registri:

Nivell 1 (situació normal però amb control): servei de control de trànsit amb especial atenció a les vies prioritàries i al voltant de l'illa de vianants (carrers d'Arquimedes, Galileu, pl. Progrés, Volta, Pare Llaurador, Rasa, etc).

Nivell 2 (situació de congestió mitjà): reforç especial al voltant de l'illa de vianants i a la circulació de vianants del Portal de Sant Roc i Rambla d'Ègara.

Nivell 3 (situació de congestió, amb talls d'accés al Centre): tancament del Centre, Portal de Sant Roc i carrers Major, Portal Nou, Forn, Sant Francesc i pl.del Doré. S'establirà un filtre per permetre l'accés a veïns i pàrquings des del c/ Iscle Soler i la pl. Dr. Cadevall. Els punts de tall seran: Portal Nou amb Baldrich, Vall amb pl. Dr. Cadevall, Dr. Cabanes amb Vinyals, Sant Francesc amb Sant Genís, Cisterna amb Portal de Sant Roc. Aquests talls s'efectuarien només en casos molt puntuals de col·lapse circulatori o per seguretat dels vianants.

Els punts i zones de regulació de trànsit previstos són la Rambla d'Ègara (entre pl. Anselm Clavé i Gutemberg), c/Vall amb c/ Col·legi, c/ Dr. Cabanes entre Vinyals i Rambla, c/ Arquímedes amb Gutemberg i Plaça del Doré. A més hi haurà motoristes de control del circuit de la zona Centre.

L'Ajuntament de Terrassa recomana als ciutadans i ciutadanes desplaçar-se a peu sempre que sigui possible i, quan no, fer ús del transport públic. En cas d'accedir al centre en vehicle privat, cal recordar que, a més dels aparcaments soterranis situats dins del casc històric, també n'hi ha d'altres més perifèrics de fàcil accés i pròxims a aquest eix comercial. També es recomana no deixar les compres pels últims dies, i, si es possible, fer-les en dies laborals i en hores que no siguin de màxima afluència.