La Policia Municipal posa en marxa el Pla Especial de Trànsit i Seguretat per les festes de Nadal

S'actua de manera coordinada amb el cos dels Mossos d'Esquadra

L'Ajuntament de Terrassa, a través de la Policia Municipal, ha activat el Pla Especial de Trànsit i Seguretat amb motiu de les festes de Nadal, de manera coordinada amb el cos de Mossos d'Esquadra, i que serà operatiu des d'aquest mes de desembre i fins al 6 de gener. L'objectiu és garantir la seguretat de les persones en els seus desplaçaments i activitats i controlar i regular el trànsit de vehicles i vianants, restringint la circulació a determinades zones. Per aquest motiu, s'han instal·lat barreres de pas a les confluències dels carrers de Sant Pere i de la Rasa, així com també a les capçaleres de la Rambla d'Ègara (Portal de Sant Roc, la Rasa i també a l'alçada del Centre Cultural).

Aquestes festes suposen un gran augment de moviment de persones per les zones comercials de la ciutat, s'incrementa l'activitat comercial, l'ús de bancs i caixers automàtics, així com també els desplaçaments de vehicles i de vianants. Per tot això, la Policia Municipal elabora i aplica cada Nadal un pla específic, que comporta un augment dels efectius dedicats tant a la seguretat del trànsit com a la seguretat ciutadana a les principals zones comercials de la ciutat, en una actuació coordinada amb la Comissaria Local dels Mossos d'Esquadra. Algunes de les mesures del pla s'han posat en marxa abans de l'època nadalenca, durant el mes de desembre, com ara els dies del pont de la Constitució.

El pla durarà fins al 6 de gener amb dos dispositius diferents: el Servei Especial de Trànsit i Seguretat per als dies de major activitat comercial (6, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 24, 29, 30 i 31 de desembre i també els dies 1, 5 i 6 de gener), i el Servei Ordinari per a la resta de dies de la Campanya de Nadal.

El Pla de Servei Especial de Trànsit i Seguretat inclou una relació de mesures a desenvolupar a les àrees comercials de més afluència de públic, com són:

Centre històric (illa de vianants i voltants, plaça Nova)
Sant Pere Nord (zona Rambla de Francesc Macià)
Ca n'Anglada
Sant Pere (zona plaça del Triomf i del carrer Ample)
la Maurina (av. d'Àngel Sallent i carrer de Núria)
Altres (ctra. de Castellar, carrer de Colom, av. de Jacquard, av. del Vallès i Parc de la Llar)

 

Dispositius de seguretat

El pla vol fer efectiva i visual la presència d'agents de servei uniformat al carrer, augmentant la sensació de seguretat, garantint la seguretat de comerciants i compradors en els seus desplaçaments i activitats, vigilant i controlant les activitats dels comerços i donant seguretat a aquests, amb especial atenció als horaris més propers als tancaments.

Els horaris de prestació del servei policial del dispositiu coincidiran amb els de més moviment i concentració de persones i amb l'horari d'obertura i tancament dels comerços (de 9.30 a 13.30 h i de 17 a 21.30 h). Els agents faran tasques de control de trànsit i de seguretat ciutadana i prevenció de delictes a les zones assignades. Com ja s'ha fet en els darrers anys, el pla es desenvolupa en coordinació amb els Mossos d'Esquadra. La coordinació es farà a escala de comandaments i a través de reunions conjuntes i de comunicació entre ambdós cossos.

Es preveu un dispositiu ordinari i un d'extraordinari. L'ordinari contempla tant el patrullatge normal com accions de patrullatge intensiu i dissuasiu, de forma coordinada amb els Mossos d'Esquadra. Durant l'aplicació del dispositiu extraordinari, el patrullatge normal es redueix per coincidir amb dies festius o de cap de setmana, però s'incrementen els efectius a les zones comercials. Els horaris i la coordinació policial serà la mateixa que en l'ordinari.

D'altra banda, la Policia Municipal recorda algunes recomanacions a la ciutadania:

Portar la bossa de mà al davant, sense perdre-la de vista i tancades amb cremalleres o qualsevol altre sistema segur.

Evitar portar la cartera en llocs de fàcil accés, com ara les butxaques del darrere.
No fer exhibició dels diners
Vigilar els objectes que es dipositen als cotxes de nens petits i a l'interior dels vehicles. En cas de ser víctima o testimoni d'un fet delictiu, cal denunciar-lo a la policia.

 

Regulació del trànsit

La regulació del trànsit està orientada a la protecció dels vianants i a la fluïdesa de la circulació viària. Els punts previstos són la rambla d'Ègara, la plaça del Doré, el Portal de Sant Roc (actualment tancat al trànsit), el carrer del Doctor Cabanes, la cruïlla dels carrers del Vall i Col·legi i la cruïlla d'Arquímedes amb Gutenberg.

Es preveuen tres nivells de regulació, en funció de l'afluència de vehicles que es registri:

Nivell 1 (situació normal però amb control): servei de control de trànsit amb especial atenció a les vies prioritàries i al voltant de l'illa de vianants (carrers d'Arquimedes, Galileu, plaça del Progrés, Volta, Pare Llaurador, Rasa, etc).

Nivell 2 (situació de congestió mitjà): reforç especial al voltant de l'illa de vianants i a la circulació de vianants del Portal de Sant Roc i Rambla d'Ègara.

Nivell 3 (situació de congestió, amb talls d'accés al Centre): tancament del Centre, Portal de Sant Roc i carrers Major, Portal Nou, Forn, Sant Francesc i plaça del Doré. S'establirà un filtre per permetre l'accés a veïns i pàrquings des del c/ Iscle Soler i la pl. Dr. Cadevall. Els punts de tall seran: Portal Nou amb Baldrich, Vall amb pl. Dr. Cadevall, Dr. Cabanes amb Vinyals, Sant Francesc amb Sant Genís, Cisterna amb Portal de Sant Roc. Aquests talls s'efectuarien només en casos molt puntuals de col·lapse circulatori o per seguretat dels vianants.

L'Ajuntament de Terrassa recomana als ciutadans i ciutadanes desplaçar-se a peu, amb bicicleta o amb transport públic sempre que sigui possible. En cas d'accedir al centre en vehicle privat, cal recordar que hi ha aparcaments al casc antic i als barris perifèrics que són de fàcil accés i pròxims en aquest eix comercial. També es recomana no deixar les compres pels últims dies, i, si es possible, fer-les en dies laborals i en hores que no siguin de màxima afluència.