L'Institut Nicolau Copèrnic acollirà la V Jornada Magnet

La jornada reunirà al voltant de 300 docents dels centres participants en el programa "Magnet, aliances per a l'èxit educatiu"

La Fundació Jaume Bofill, entitat que lidera els projectes Magnet a setze centres d'arreu de Catalunya, organitzarà demà dimarts 26 de juny, de 9 a 14 h, la Jornada Magnet 2018, on hi participaran al voltant de 300 docents dels centres participants al programa per fer un intercanvi dels seus aprenentatges i inquietuds. Es tracta de la V Jornada Magnet, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa, i que tindrà lloc a l'Institut Nicolau Copèrnic, centre que, durant aquest curs, s'ha sumat al programa "Magnet, aliances per a l'èxit educatiu".

La jornada, on els i les docents participants compartiran aprenentatges i intercanviaran experiències, comptarà amb una conferència sobre "Innovació per combatre la segregació escolar" a càrrec d'Aina Tarabini-Castellani, professora del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre dels grups de recerca GEPS (Grup de recerca en Globalització, Educació i Polítiques Socials) i GIPE (Grup Interdisciplinari de Polítiques Educatives).

Magnet és un programa impulsat per la Fundació Jaume Bofill, en col∙laboració amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB  i la Diputació de Barcelona, que té per objectiu acompanyar els centres educatius en el desenvolupament d'un projecte educatiu en aliança amb una institució, les Aliances Magnet. Aquesta aliança ha de permetre al centre desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, un projecte atractiu, que tingui magnetisme i que es converteixi en un projecte de referència en el seu territori, tant per a les famílies com per a la comunitat educativa. El programa està inspirat en les Magnet Schools dels Estats Units, que funcionen des dels anys 70 del segle passat.

Les institucions que hi participen són institucions de referència i excel∙lència en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement. En el cas de l'Institut Nicolau Copèrnic, la institució que acompanya el centre en el desenvolupament d'un projecte educatiu és el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Personal tècnic del Servei d'Educació de l'Ajuntament de Terrassa forma part de les Aliances Magnet i l'Ajuntament col·labora amb el projecte en aspectes logístics i econòmics.

El programa Magnet compta amb quatre grans eixos estratègics:

Estratègies per tal d'incorporar el coneixement de la institució al dia a dia del centre des d'un enfocament globalitzat de l'aprenentatge.

Estratègies organitzatives de centre que afavoreixin una major coherència i intencionalitat al projecte de centre i perquè l'equip docent esdevingui una comunitat de pràctica reflexiva
Estratègies per generar situacions d'aprenentatge que comportin indagació:  Fer-pensar-comunicar.
Estratègies d'implicació de les famílies i de comunicació externa per donar a conèixer el projecte del centre al seu entorn i cercar aliances

Els centres educatius de Terrassa, i en aquest cas concret l'Institut Nicolau Copèrnic, estan duent a terme canvis metodològics que permeten als infants i joves rebre una educació de qualitat que els possibiliti la seva participació en la societat en unes condicions personals i curriculars òptimes.