L'alcalde demana a la Generalitat un full de ruta actualitzat i equilibrat de l'assistència sanitària a Terrassa i el Vallès

Alfredo Vega es va reunir ahir amb el director general del CatSalut, Adrià Comella

Reunió alcalde i director CatSalutL'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, va demanar ahir a la Generalitat que presenti un full de ruta i una planificació actualitzada i a futur pel que fa a l'assistència sanitària a la ciutat. Un full de ruta, en paraules de l'alcalde "que puguem treballar conjuntament Ajuntament i Generalitat, perquè volem vetllar perquè Terrassa tingui l'atenció que li pertoca". Així mateix, Vega va insistir en la necessitat d'una planificació integral per a tot el Vallès Occidental, que prioritizi la proximitat, la qualitat del servei i l'equilibri entre els proveïdors a tota la comarca, per tal que "els municipis del territori puguin tenir la millor atenció sanitària possible, des del punt de vista de qualitat del servei, d'eficiència i eficàcia". L'alcalde va fer aquesta petició en el marc de la reunió que va mantenir ahir a l'Ajuntament amb el director del Servei Català de la Salut–CatSalut, Adrià Comella.

La planificació a futur per a la ciutat de Terrassa que va demanar l'alcalde ha de servir per actualitzar el Pacte de Salut signat el novembre del 2010 entre l'Ajuntament i la Generalitat de Terrassa, i per "definir un nou mapa d'atenció primària a la ciutat". El pacte ja preveia la construcció de tres nous centres d'Assistència Primària (Can Roca, Avinguda de Barcelona i Rambla 2), dels quals encara no se n'ha construït cap. El Pacte establia també la creació de tres noves Àrees Bàsiques de Salut (ABS) al voltant d'aquests centres, i l'ampliació del CAP Nord i del CAP Sud. Amb l'objectiu de mantenir l'equilibri poblacional, l'alcalde va insistir en la conveniència que el CST opti, com a mitjà propi de la Generalitat, a gestionar el futur CAP de Can Roca, que prestarà assistència primària i comunitària a un territori actualment atès per l'ABS Rambla de Mútua i l'ABS Terrassa Nord del CST. Aquesta decisió "ajudaria a equilibrar la població atesa entre els dos proveïdors de la ciutat, de Mútua i del CST", al parer de l'alcalde,

Les llistes d'espera i l'estat dels serveis d'urgències van ser dos altres temes analitzats en el decurs de la reunió. Pel que fa al primer, l'alcalde afirma que "cal un abordatge integral del problema de les llistes d'espera, més enllà dels plans de xoc, que l'únic que fan és traslladar el problema d'un servei a l'altre, i no contribueixen realment a millorar la situació, que a Terrassa és pitjor que el promig de Catalunya". Pel que fa a la saturació de les urgències, l'alcalde va demanar que s'habilitin els espais disponibles a les plantes buides de l'Hospital de Terrassa, per atendre persones provinents dels tres serveis d'urgències, i que es concretin dates per a la construcció a la ciutat d'un Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP), un centre que permetria descarregar els serveis d'Urgències de l'Hospital i de Mútua.

Altres demandes que va exposar l'alcalde al director del CatSalut van ser el desplegament de la Unitat de Trànsit a Terrassa per donar atenció a les persones trans, i d'una Unitat de Referència de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica a Mútua, seguint una instrucció del CatSalut de l'agost de 2017. Vega, que ha fet una valoració molt positiva de la reunió d'ahir, va insistir especialment en què el servei de Codi Infart "sigui de 24 hores, perquè no pot ser que a una ciutat com Terrassa aquest servei estigui 12 hores al dia tancat. És urgent i necessari que el servei funcioni les 24 hores del dia; una necessitat que també va ser compartida pel director del Servei Català de Salut, que s'ha compromès a ampliar l'horari".

A la reunió també hi van assistir la tinenta d'alcalde de Drets Socials i Serveis a les Persones i regidora de Salut, Eva Candela, la subdirectora general de CatSalut, Marta Chandre; el gerent de l'Àmbit Metropolità Nord de CatSalut, Lluís Franch; i la directora executiva del Sector Sanitari Vallès Occidental, Núria Serra.