El 7 de juny es clourà la tercera edició del projecte TERRAoasi - Art i Educació Lab

La jornada, que comptarà amb la participació de l'alumnat participant, tindrà lloc a la Sala Muncunill

TerraoasiEl divendres 7 de juny tindrà lloc a la Sala Muncunill, de 10 a 12 h, la Jornada de mostra i intercanvi de la 3a edició del TERRAoasi 3 – Art i Educació Lab, que servirà de cloenda del projecte i comptarà amb la participació d'alumnat, d'entre 9 i 16 anys, de l'escola Sant Llorenç i els instituts Cavall Bernat i Les Aimerigues, a més dels i les artistes participants als diferents projectes: Noèlia Duran (projecte Els arbres que som – Escola Sant Llorenç), Marta Garcia (projecte Rastres del futur – Institut Cavall Bernat) i Imanol Buisan (projecte Escames – Institut Les Aimerigues).

TERRAoasi - Art i Educació Lab, és un projecte tranversal nascut el curs 2016-2017 arran de la selecció de Terrassa com a Ciutat Pilot del Laboratori d'Art i Educació de la Diputació de Barcelona. Es tracta d'un projecte transversal que s'ha dut a terme entre els serveis municipals d'Educació, Cultura i Joventut de Terrassa, sorgit d'un projecte del Programa d'Arts Visuals de la Diputació de Barcelona i ACVic Centre d'Arts Contemporànies anomenat Porositats.

L'objectiu d'aquest projecte és el de posar en relació l'art, la pedagogia i el context territorial a partir de la combinació de centres educatius (educadors i alumnes), institucions culturals (tècnics municipals i gestors d'espais culturals), creadors (artistes i dissenyadors) i barris (llocs, espais, entorns o territoris específics de la ciutat). Així, l'artista designat a cada escola condueix les sessions de treball amb l'alumnat i el professorat, per tal d'orientar, assessorar i guiar les accions previstes. El desplegament i preparació del taller té la durada d'un curs escolar.

Aquesta Jornada de mostra i intercanvi d'experiències és el punt final del projecte, i farà possible que totes les persones participants coneguin els projectes dels altres centres educatius. La part final consisteix en una taula rodona entre organització, coordinació, professorat i artistes, per tal de compartir informació i reflexions al voltant del procés. La interrelació territorial d'aquest projecte ha fet possible la implicació i la col·laboració de les següents persones i entitats: Associació nens desapareguts per la riuada del 1962, Arxiu municipal de Terrassa, Casal Cívic Terrassa-Sant Llorenç i Antoni Comellas (Centre Excursionista de Terrassa).

La mostra del procés s'obrirà al públic a la Sala Muncunill el mateix 7 de juny a la tarda en horari de sala, de dimarts a dissabtes de 17 a 21 h, i dissabtes i diumenges als matins, d'11 a 14 h.

Projectes de la 3a edició de TERRAoasi

  • Rastres de futur – Institut Cavall Bernat – Artista: Marta Garcia

A partir de la reflexió que la història es construeix de la relació entre les persones i l'entorn i del fet que, d'aquest vincle, en sorgeix un territori constituït per cultures que deixen petjades, neix aquest projecte com a proposta per reflexionar amb l'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut Cavall Bernat del barri de Sant Llorenç sobre la idea de territori. El projecte es serveix de la fotografia en tant que eina per explorar, com a mitja de participació i com a llenguatge per transmetre les diverses mirades que formen el territori.

  • Els arbres que som – Escola Sant Llorenç del Munt – Artista: Noèlia Duran

El projecte proposa l'observació de l'entorn proper, el barri de Sant Llorenç i els arbres que hi habiten, establint diverses analogies que vinculen l'arbre i les persones al voltant del simbolisme de les diferents parts de l'arbre: arrels, tronc i branques, que esdevenen parts diferenciades a la vegada que integrants d'un conjunt. A través de la tècnica de la cianotípia, d'impressió de fotografies, cada alumne explora el seu entorn per crear una representació dels arbres des de la seva visió personal fent servir elements naturals de l'entorn.

  • Escames – Institut Les Aimerigues – Artista: Imanol Buisan

El projecte pretén conèixer l'ésser que viu a la riera, amagat durant molts anys, i que ara, gràcies a l'alumnat de 2n d'ESO de l'Institut Les Aimerigues, sorgirà i creixerà per unificar el barri del Roc Blanc amb el barri de la Maurina.

Fins ara han participat en el projecte TERRAoasi onze centres educatius: les escoles Cultura Pràctica, Escola Municipal d'Educació Especial El Pi, Joaquima de Vedruna, Mare de Déu de Montserrat, Antoni Ubach i Soler, Pau Vila, Can Roca i Sant Llorenç del Munt, i els instituts Investigador Blanxart, Cavall Bernat i Les Aimerigues. El nombre d'alumnes participants en les tres edicions de TERRAoasi ha estat de 1.500 infants i joves.

Els artistes terrassencs que han participat han estat: Paulo Cacais, Imanol Buisan, Juan Carlos Estudillo, Sofia Ugarge, Noèlia Duran, Sílvia López, Taller Tacat, Judith con H, col·lectiu Majara Studio i Xavi i David Corral.