Dissenyat el dispositiu policial per garantir la seguretat i la mobilitat en l'inici del curs escolar

L'Ajuntament promou els desplaçaments a peu, en bici, en bus o en metro

Un total de 31.877 alumnes d'infantil, primària i secundària de la ciutat iniciaran el proper dimecres, 12 de setembre, el curs escolar 2018-2019. Un any més, l'Ajuntament de Terrassa posarà en marxa un dispositiu especial per facilitar la mobilitat i garantir la seguretat de l'alumnat en els seus desplaçaments, així com en les entrades i sortides dels centres escolars. La tornada a l'escola per a l'alumnat d'infantil, primària i ESO tindrà lloc el 12 de setembre, mentre que les classes als ensenyaments de batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i de grau superior d'FP inicial començaran el divendres, 14 de setembre. El dispositiu policial disposa de protecció directa en 51 centres escolars, protecció indirecta en 8 escoles i 18 punts fixos de regulació de trànsit.

Un total de 98 efectius de la Policia Municipal treballaran en tasques de regulació del trànsit i de protecció escolar a diferents punts de la ciutat. L'operatiu es farà en dues fases: una primera del dimecres, 12 de setembre, al divendres, 14, i una segona, des del dia 17. Serà a partir de llavors quan s'adaptarà el nombre d'efectius policials a les necessitats per aquest curs 2018-19.

El dispositiu estableix punts de regulació amb agents de policia a les cruïlles per agilitzar el trànsit i reforçar la senyalització existent en cada cas, així com la presència d'efectius a les entrades i sortides dels centres escolars, prioritzant aquells centres més conflictius des del punt de vista de trànsit. Els horaris del servei contemplats inicialment són: al matí, de 8.15 a 9.15 h i de 12.30 a 13.15 h i, a la tarda, de 14.30 a 15.15 h i de 16.30 a 17.15 h. No obstant això, els agents continuaran amb la seva activitat fins que el trànsit s'hagi normalitzat.

El dispositiu també contempla la presència d'agents als instituts davant la previsió de conflictes relacionats amb la dinàmica dels grups de joves i els horaris d'esbarjo. En aquest cas, el servei es prestarà d'11.30 a 12.15 h, a un total de 12 instituts i centres d'ensenyament de la ciutat.

Enguany, la Policia Municipal ha contactat amb les AMPA dels centres escolars perquè facin difusió de tot un seguit de consells i recomanacions per tal d'incrementar la seguretat dels alumnes a les entrades i sortides de les escoles i als voltants dels centres educatius. Així, per tal d'evitar  accidents, molèsties i sancions innecessàries, es recomana utilitzar el transport públic  fomentar els desplaçaments a peu, i es recorda la conveniència d'arribar d'hora per buscar aparcament, en cas que es viatgi amb vehicle privat, de compartir vehicle, de no estacionar en punts que destorbin d'altres usuaris o d'aturar-se el mínim temps possible per deixar els nens a l'escola.

 

A l'escola, a peu, en bici, en bus i en metro

L'Ajuntament també posa novament en marxa una campanya per informar dels consells de mobilitat a la ciutadania amb el nom "A l'escola, a peu, en bici, en bus i en metro". La campanya es basa en l'edició d'un díptic amb informació sobre mobilitat i consells per assolir uns desplaçaments més saludables i segurs, que podeu trobar al web https://www.terrassa.cat/tornada-al-cole. L'Ajuntament recorda que anar a l'escola a peu és la millor manera de desplaçar-se, la més sostenible i saludable. La bicicleta, l'autobús i el metro també poden ser una bona opció per als itineraris més llargs.

Aquests díptics es distribuiran fins al dijous, 13 de setembre, als eixos que acostumen a registrar majors acumulacions de trànsit durant el curs, com són els dels carrers d'Arquimedes amb Volta, de Galileu amb Pare Llaurador, d'Antoninus Pius amb rambla d'Ègara, de Topete amb Sant Jaume i la plaça del doctor Robert, de la rambla d'Ègara amb Doctor Cabanes, i de la carretera de Montcada amb els carrers de Baldrich i Col·legi. Així mateix, s'informarà a través de les diferents xarxes socials municipals (Facebook i Twitter Mobilitat), de la web municipal, i d'anuncis als mitjans de comunicació, correus electrònics als centres d'ensenyament i panells d'informació variable de la ciutat.

 

Canvis de mobilitat al voltant de l'escola El Cim

L'Ajuntament continua amb les actuacions necessàries per tal de garantir la seguretat viària en els entorns escolars. Si bé la comunitat educativa de les escoles Bisbat d'Ègara, França i Serra de l'Obac fa anys que disposen de l'autorització per tallar i obrir el trànsit a les entrades i sortides de l'escola, aquest curs es posarà en marxa una nova iniciativa a l'escola El Cim, que permetrà millorar la seguretat viària, recuperar la funció social dels carrers i fer una redistribució de l'espai públic.

En aquest cas, es farà un tall de trànsit total al carrer de Frederic Soler, en el tram comprès entre els carrers del Pare Llaurador i de Martín Díez, on s'instal·laran pilones fixes per prohibir la circulació, excepte l'accés als guals. A més, es farà un pas de vianants entre els carrers de Martin Diez i el passatge de l'Obrer, es reasfaltarà el tram del carrer de Martin Diez comprès entre Frederic Soler i Pi i Margall i es farà un  nou pas de vianants a la cruïlla amb el carrer de Pi i Margall, a més de zones de reserves escolars els carrers del Pare Llaurador i de Pi i Margall situats als punts més propers al col·legi. Podeu trobar més informació a https://www.terrassa.cat/ca/transit.

L'escola aprofitarà aquesta actuació per fer un treball conjunt amb els alumnes consistent en pintar la calçada en el tram que queda just al davant de l'entrada al recinte, alhora que s'incorporarà al projecte dels camins escolars, que promou el foment d'una mobilitat activa i sostenible per tal de fomentar hàbits saludables i conscienciar en la importància de preservar la qualitat ambiental de l'aire. Es tracta que nens i joves facin el camí de casa a l'escola a peu, en patinet, bicicleta o transport públic i fer-ho d'una manera autònoma.

El Pla de Mobilitat de Terrassa 2016-21 recull les mesures que permeten millorar l'accessibilitat i la reducció del trànsit rodat al voltant de les escoles i el Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire horitzó 2020 de Catalunya, estableix que els municipis amb més de 100.000 habitants de les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Barcelonès que estiguin ubicats en zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric també han de realitzar actuacions de reducció del trànsit rodat a les proximitats dels centres educatius.

 

Foment del transport públic i T-16

De cara al foment del transport públic, l'Ajuntament recorda a la ciutadania l'existència de la targeta T-16, un títol de transport per als nens i nenes de 4 a 15 anys, que els permet fer gratuïtament un nombre il·limitat de viatges a la xarxa de transport públic del sistema tarifari integrat, dins la mateixa zona tarifària on resideixi l'infant. Poden ser titulars d'aquesta targeta tots els infants de 4 a 15 anys, ambdós inclosos, que resideixin a qualsevol dels municipis que conformen l'àmbit del sistema tarifari integrat, com és el cas de Terrassa. La targeta T-16 té un cost d'emissió i gestió de 35 euros que serà repercutit a l'usuari únicament en la seva primera emissió. La renovació de la targeta es realitzarà sense cost i de manera automàtica fins al 31 de desembre de l'any que el nen o la nena compleixin 16 anys.

 

L'Ajuntament inverteix 980.000 euros en manteniment dels centres educatius públics

L'Ajuntament de Terrassa ha destinat aquest any un total de 980.000 euros al manteniment dels centres d'ensenyament de titularitat pública a la ciutat, xifra que representa un increment de més de 44.000 euros respecte a l'any passat. Aquest pressupost es divideix en 150.000 euros d'inversions als centres educatius, 381.562 euros dedicats al seu manteniment i 427.238 provinents d'actuacions corresponents al programa Terrassa Barris en Marxa amb Inversions Financerament Sostenibles (IFS). L'augment obeeix principalment al fet que el Govern municipal ha inclòs dins del programa Terrassa Barris en Marxa algunes actuacions en escoles, que inicialment no estaven previstes en el programa d'inversions d'enguany i que seran possibles gràcies a les IFS provinents del superàvit municipal corresponent al pressupost de 2017.

En total, aquest any s'han projectat obres i treballs específics a cinc escoles bressol, vuit escoles d'infantil i primària, dos instituts d'ensenyament secundari, una escola d'educació especial i tres escoles municipals; a banda d'altres actuacions que impliquen la totalitat dels centres educatius.

Les obres de major envergadura s'han fet coincidint amb les vacances estivals. Així, i durant aquest període s'han portat a terme actuacions a l'Escola Municipal d'Educació Especial El Pi, a l'Escola Municipal la Llar, a l'Escola Bressol Municipal Espígol, a l'Escola Sant Llorenç del Munt i a l'Escola Ramon y Cajal.