El consum responsable de béns i serveis es defineix com a moderat, informat, reflexiu i conscient, tot tenint en compte criteris de sostenibilitat cultural, ambiental, socioeconòmica i lingüística. La persona consumidora responsable és aquella que valora un seguit de criteris més enllà del preu abans d'escollir un producte o servei.

Des de les administracions públiques és fonamental vetllar perquè la ciutadania, les empreses, i la mateixa administració tinguin cada cop més consciència dels impactes que té el consum. Amb la tria de cada producte o servei, estem donant suport econòmic a les empreses i les pràctiques que han participat de tota la cadena de producció.

El consum responsable o conscient aborda els següents aspectes:


Racional

Un consum racional i reflexiu permet planificar quins productes es volen adquirir o quins serveis cal contractar, i comparar-ne les característiques, el preu i la necessitat d'adquirir-los. D'aquesta manera s'eviten compres impulsives i poc satisfactòries.

A més, la compra planificada permet controlar les despeses, ajustar-se al pressupost disponible i evitar problemes greus com ara el sobreendeutament.


Social i Solidari

El comerç just és una forma alternativa de comerç que es basa en la producció, distribució i comercialització dels productes tenint en compte criteris ètics i aspectes mediambientals. Adquirint productes de comerç just s'afavoreixen oportunitats laborals per a productors del Sud Global, en condicions dignes de treball, lliures d'explotació infantil i amb respecte al medi ambient. L'objectiu és, mitjançant el consum de productes, contribuir al desenvolupament sostenible de les economies del Sud Global, afavorint així unes relacions comercials més justes i equitatives amb els països del Nord.

En l'actualitat podem trobar tant productes alimentaris (cafè, cacau, mel, llegums…) com també productes tèxtils i molts altres productes (joguines, productes d'artesania, llibres, articles de regal…), així com flors decoratives com les roses.

Consumir productes i serveis d'iniciatives de l'economia social del nostre entorn és també consum responsable. Fer la panera de Nadal amb una cooperativa de consum agroecològic, o contractar el càtering d'un servei de restauració d'una fundació de suport a les persones amb discapacitat en són dos bons exemples.

Les iniciatives d'economia social posen al centre el benestar de les persones i l'entorn, deixant l'afany de lucre en segon pla. Les podeu consultar al mapa de la guia d'entitats i empreses d'economia social de Terrassa.

 

Sostenible

Els productes ecològics són aquells que provenen de les explotacions que segueixen la normativa ecològica autoritzada per cada comunitat autònoma. En la seva elaboració no s'han fet servir productes químics. Per saber si realment comprem productes que provenen de l'agricultura o ramaderia ecològica ens hem de fixar en l'etiquetatge.

Les claus del consum sostenible són diverses: la compra de productes ecològics o de proximitat; la reducció de residus optant per productes reutilitzables, reciclats o reciclables o l'ús eficient i responsable de l'energia, entre d'altres.

Amb totes aquestes accions ajudem a minimitzar l'impacte mediambiental del consum i contribuim a la creació d'un futur més sostenible.

Una altra de les claus del consum responsable i sostenible és la reducció de residus. Comprar a granel sempre que sigui possible, triar envasos grans o familiars, i optar pels productes reutilitzables i els productes reciclats o reciclables per ajudar a minimitzar l'impacte mediambiental del consum.

Fer un ús eficient i responsable de l'energia també contribueix a la reducció de la contaminació i a la creació d'un futur més sostenible. Algunes accions, com ara aprofitar la llum natural, utilitzar bombetes de baix consum, apagar la calefacció i l'aire condicionat en marxar de casa i fer un bon manteniment dels electrodomèstics, contribueixen a l'estalvi energètic.


De proximitat

El consum de proximitat fa referència a la distància entre el punt d'origen i el de consum del producte. Consumir productes i serveis fets en el nostre entorn territorial més proper ajuda a reduir els costos energètics de transport; contribueix a mantenir les petites explotacions familiars agràries i ramaderes i a evitar l'abandonament de zones forestals, que entre d'altres problemàtiques pot provocar incendis; afavoreix la conservació d'espècies agroalimentàries autòctones en perill de desaparició, i fomenta el desenvolupament del nostre país.

Consulteu també els consells per a unes compres de Nadal responsables i per a compra de joguines responsable.

 

Punt de la cooperativa opcions

Perquè el consum responsable és una eina de transformació clau en la reducció de desigualtats, des del Servei de Consum s'impulsen accions i activitats dirigides a la difusió d'aquests valors, com per exemple la instal·lació d'un Punt Opcions, des del qual la cooperativa ofereix informació sobre alternatives de consum conscient en diferents àmbits.
 

Per consultes relacionades amb consum podeu adreçar-vos al Servei Públic de Consum: [email protected] / terrassa.cat/consum

Per aprofundir entorn als valors de l'economia social i el consum conscient, podeu adreçar-vos al Servei d'Emprenedoria i Economia Social: [email protected] / terrassa.cat/emprenedoria .